– Organisationers største udfordring
Artiklen er baseret på Anders Nørgaard og Thomas Lykkes bog: Kompleksitet – Virksomhedens største udfordring
Af Lotte Lyng og Jacob Ørum, Klart
Da vi læste Anders Nørgaard og Thomas Lykkes fine bog om kompleksitet, blev vi inspireret til denne artikel, hvor vi peger på, hvorfor indførelsen af tavler er en konkret og stærkt bud på, hvordan udfordringen med kompleksitet konkret kan adresseres.
Kompleksiteten vokser hele tiden…
Organisationer skal have den kompleksitet, der er nødvendig for at skabe (maksimal) værdi. Kompleksitet ud over dette punkt er ’usund kompleksitet’.
Problemet er, at organisationens kompleksiteten vokser hele tiden, hvis vi ikke gør noget aktivt for at begrænse den. En af grundende er, at der generelt er mere energi og prestige i at sætte ting i gang end i at rydde op og lukke ned.
Hvorfor øges kompleksiteten
Kilderne til kompleksitet er i sig selv komplekse. Som en direktør formulerede det: ”Kombination af strategisk uklarhed om visionen af politiske grunde kombineret med hyppige forandringer, netværksorganisering og ”samarbejde på tværs” giver en kompleksitets-eksplosion”.
Vi iagttager i hvert tilfælde fire krav til den moderne offentlige organisation som kilder til kompleksitet:
Organisationens forsøg på at imødekomme disse krav munder ofte ud i løbende ændringer i organisering, processer, målstyring, IT, osv. Og så har vi balladen med kompleksiteten – fx fordi re-organiseringen opleves som deja-vu; den nye proces ikke bliver implementeret; målstyringen måler på det forkerte; og IT-systemet bøvler alt for længe.
Kompleksitetens konsekvenser
Resultatet bliver øgede omkostninger – og ’usund kompleksitet’ udgør ofte ca. 20 % af disse omkostninger. Hertil kommer øget risiko for produktivitetstab, utilfredse kunder og dårlig trivsel.
Organisationens fokus forskydes væk fra kerneopgaven, og den bliver i tiltagende grad optaget af egne processer og politikker. Raison d’etre, værditilbuddet, kundeværdien – you name it – forsvinder ud af syne og organisationen sander til!
Hvordan reducerer vi kompleksiteten?
Det er essentielt for organisationens evne til at levere effektivt på kerneopgaven, at kompleksiteten holdes nede. Anders Nørgaard og Thomas Lykke peger på en lang række indsatser til at reducere kompleksiteten – vi fokuserer her på fire centrale greb, man kan tage fat i:
1. Kortlæg og fasthold fokus på kerneopgaven
2. Gør driften enkel
3. Tydeliggør strategien
4. Indfør tavler og tavlemøder
Tavlestyring er en stærk ramme til reduktion af kompleksitet. Det kan hjælpe os med at holde kompleksiteten nede ved at fastholde fokus på målsætninger, skabe gennemsigtighed og levere overblik…fx:
Tavlen skaber gennemsigtigheden, tavlemødet skaber dialogen og god driftsledelse skaber klare rammer og mål. Det er den direkte vej til reduceret kompleksiteten.
Svært og upopulært
Reduktion af kompleksitet er svært, upopulært og kræver vedholdent arbejde. Og det er top-ledelsen, der har ansvaret for at gå forrest!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi overholder alle gældende love og regler ift. GDPR og andre bestemmelser om privatslivspolitik.