Det virtuelle tavlemøde med Klartboard kan blive rigtig godt og lige så værdifuldt, som de fysiske tavlemøder. Især når vi er bevidste om de basale forskelle på at være i det fysiske henholdsvis det virtuelle rum – og handler derefter.
Denne artikel er især skrevet til jer, der har ansvar for at lede tavlemøderne.
Det du savner i det virtuelle møde
De fleste af os kender det. Du træder ind i mødelokalet som du plejer og Annes stille blik, Prebens der kigger væk, chefens godmorgen, de kortslagte arme over i hjørnet og Martins entusiasme helt fremme i stolen – ja det hele giver dig en ret fin fornemmelse af stemningen.
Mange af os kender også. Du kobler på Skype. Klikker desperat på ”download opdatering”, og får ved et lykketræf trykket dig ind i det rigtige møde. Stilhed indtil mødestart. Gennemgang af 13 slides. Spørgsmål. Og svar der aldrig bliver til dialog og samtale. Slut. Sluk.
Hvad sker der!
Det er der heldigvis nogen der ved.
”Det virtuelle møde ER mere anstrengende for din hjerne og din underbevidsthed, selv når teknikken spiller, og både lyd og billede går klart igennem.
Du mangler simpelthen de ubevidste følelsesmæssige signaler, som du til fysiske møder let og ubesværet opfanger og på et splitsekund reagerer på.
Når du faciliterer et videomøde, scanner din hjerne desperat efter feedback på det, du siger og gør.
Du leder helt ubevidst efter tegn på, hvad der sker i det sociale rum på mødet – tegn, som ikke findes på samme måde i det virtuelle rum.”
Facilitering af onlinemøder (2020)
Mette Ullersted og Katrine Kent, Playmakers
3 gode råd der kan løfte det virtuelle tavlemøde
Dine sociale kompetencer er sat delvist ud af spillet, når I mødes til det virtuelle tavlemøde. Men fortvivl ikke, der er noget du kan gøre. Især tre råd er nyttige.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi overholder alle gældende love og regler ift. GDPR og andre bestemmelser om privatslivspolitik.